polski english

Aktualności

17-07-2016

Jak otrzymać rezydenta? Czyli krajobraz po Brexicie.

W ciągu ostatnich tygodni Polacy mieszkający w UK zaczęli masowo wypełniać aplikacje potwierdzające status rezydenta w UK. Wszyscy obawiają się Brexitu i ewentualnych konsekwencji. Sytuację komplikują jeszcze wypowiedzi brytyjskich polityków, którzy powiększają jeszcze chaos powstały po niedawnym referendum. Sprawdź jak ty możesz dostać rezydenta!

Kto może starać się o status rezydenta?

Pierwszą aplikację potwierdzającą status rezydenta możesz już złożyć po 12 miesiącach pobytu w UK (jako osoba pracująca, samo zatrudniona, student, poszukująca pracy, lub posiadająca wystarczające środki na pobyt w UK).

Po 5 latach pobytu w UK możesz starać się o potwierdzenie stałego statusu rezydenta. Następnym krokiem może już  być aplikacja o przyznanie brytyjskiego obywatelstwa.

Jakie dokumenty są potrzebne do wniosku o rezydenta?

Zanim rozpoczniesz wypełnianie dokumentu upewnij się, że masz przygotowane:
  • Dowód osobisty lub paszport (będziesz musiał go wysłać wraz z aplikacją)
  • Poprzednie aplikacje do Home Office (jeśli np rejestrowałeś sie poprzednio w Workers Registration Scheme lub masz już rezydenturę tymczasową i starasz się o stałą)
  • Twój National Insurance Number
  • 2 fotografie paszportowe
  • Datę kiedy po raz pierwszy przyjechałeś do UK
  • Jeśli starasz się o rezydenturę stało potrzebujesz informacji na temat kiedy wyjeżdżałeś poza granice tego kraju w ciągu ostatnich 5 lat (wszystkie wyjazdy i wakacje)
  • Informacje na temat pracy i pracodawcy (nazwy zakładów ,adresy+ zarobki,) lub zajęć podczas pobytu w UK (studia, college, poszukiwanie pracy, emerytura itd.) - pamiętaj jeśli aplikujesz o stałą rezydenturę potrzebujesz informacji przynajmniej z ostatnich 5 lat pobytu w UK.
  • Rachunki potwierdzające adres (gas, prąd, council tax, bank statements)
  • P60/P45, lub coroczne rozliczenia osób samozatrudnionych
  • w zależności od twojej sytuacji mogą być potrzebne też inne dokumenty np.: akt małżeństwa, akt urodzenia i inne. 

Zależnie od formularza, który wypełniasz będziesz może musiał wysłać dodatkowe dokumenty (np: akt zawarcia małżeństwa, akt urodzenia dziecka itp.).  Każda aplikacja jest inna wiec zależnie od twojej sytuacji będziesz może musiał przedstawić dodatkowy zestaw dokumentów lub zaświadczeń. 

Tłumaczenie dokumentów potrzebnych do wniosku o rezydenturę

Do aplikacji o rezydenta możesz potrzebować tłumaczeń dokumentów takich jak akt małżeństwa, akt urodzenia lub wyrok sądu. Tłumaczenia tych dokumentów możesz uzyskać w Biurze Tłumaczeń, masz wtedy pewność, że tłumaczenia zostaną uznane przez Home Office. 

Ile kosztuje aplikacja o status rezydenta?

Koszt aplikacji to w tym momencie 65 funtów za każdą osobę, która stara się o dokument. Czyli jeśli np. jest to mąż i żona to opłata wyniesie 130 funtów. Za aplikację można zapłacić np. czekiem lub zapłacić bezpośrednio z konta bankowego. 

Gdzie znaleźć aplikację na rezydenta?

Formularz możesz znaleźć na stronach rządowych; trzeba go wydrukować, wypełnić, dołączyć odpowiednie dokumenty i wysłać na adres znajdujący się na formularzu. Trzeba pamiętać aby wypełnić najnowszą, aktualną wersję formularza. Formularze zmieniają się dosyć często, dlatego w artykule nie podajemy linka do formularza bo za jakiś czas może się on okazać nieaktualny.

Pomoc w przygotowaniu aplikacji

Jeśli masz problemy z językiem angielskim i potrzebujesz profesjonalnej pomocy skontaktuj się z tłumaczem.


Jeśli podobał Ci się nasz artykuł to polub nas na Facebooku (Oxfordshire.pl) i przyłącz się do dyskusji na Forum!  

Ciekawe wydarzenia

Sonda

Obawiasz się wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej?
 Tak
 Nie
 Nie mam zdania

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać informacje, wybierz interesujące Cię kategorie i podaj swój adres e-mail.